top of page
Logo

נוירלגיה פודנדלית: כשהכאב באגן הופך כרוני – אפשר לטפל

  • תמונת הסופר/ת: צוות ליבה
    צוות ליבה
  • 2 באפר׳
  • זמן קריאה 2 דקות

מהי נוירלגיה של העצב הפודנדלי (PN)?

נוירלגיה של העצב הפודנדלי (PN) היא סוג של כאב כרוני באגן שנגרם כתוצאה מנזק או לחץ על העצב הפודנדלי. העצב הזה אחראי על תחושה, תנועה ותפקודים עצמאיים של אזור הפרינאום (האזור בין הפות ומבואת הנרתיק לפי הטבעת).


כמה נפוצה נוירלגיה של העצב הפודנדלי?

ההערכה היא שאחד מכל 100,000 אנשים סובל מ-PN, אבל ייתכן שהמספר האמיתי גבוה יותר, כי קשה לאבחן את הבעיה וזה יכול לקחת שנים.


מה גורם לנוירלגיה של העצב הפודנדלי?

ישנן מספר סיבות אפשריות, ביניהן: פגיעה מכאנית (לחץ או מתיחה): ניתוחים באגן (במיוחד עם שימוש ברשת), לידה, עצירות כרונית, ישיבה ממושכת, פעילות גופנית מאומצת (כמו רכיבה על אופניים), וחבלה ישירה לאזור. פגיעות לא מכאניות: זיהומים ויראליים (כמו הרפס זוסטר או HIV), גידולים, הקרנות, טרשת נפוצה וסוכרת.


איך מרגיש הכאב בנוירלגיה של העצב הפודנדלי?

הכאב בדרך כלל מתואר כשורף, ממוקם באזור הפרינאום, ומחמיר במהלך היום, במיוחד בישיבה (חוץ מישיבה על אסלה). הכאב לרוב לא מעיר משינה.


אילו תסמינים נוספים יכולים להופיע עם נוירלגיה של העצב הפודנדלי?

בנוסף לכאב, ייתכנו: בעיות בשליטה על הסוגרים (עצירות, בריחת צואה או שתן, קושי במתן שתן). בעיות בתפקוד המיני (ירידה בחשק המיני, כאבים בזמן קיום יחסי מין, קושי להגיע לאורגזמה, ועוד). תחושה של גוף זר בפי הטבעת, בחלחולת, בשופכה או בנרתיק. פעמים רבות מוחמר בישיבה ומוקל צורך דחוף ותכוף להשתין. 


איך מאבחנים נוירלגיה של העצב הפודנדלי?

האבחון מתבסס בעיקר על התסמינים והבדיקה הגופנית. קיימים קריטריונים מסוימים (קריטריוני נאנט) שיכולים לעזור באבחון.


אילו בדיקות נוספות יכולות לעזור באבחון?

בדיקות נוירופיזיולוגיות: בדיקות להערכת תפקוד העצב הפודנדלי (למשל, בדיקת רגישות לחום או בדיקת תגובה לגירוי חשמלי). הדמיה: MRI יכולה לעזור לשלול סיבות אחרות לכאב ולנסות לאתר את מקום הלכידה של העצב. חסימת עצב פודנדלי (Pudendal Nerve Block): הזרקת חומר הרדמה לעצב הפודנדלי. אם ההזרקה מקלה על הכאב, זה מחזק את האבחנה.


איך מטפלים בנוירלגיה של העצב הפודנדלי?

הטיפול תלוי בחומרת הכאב ובגורם לו, ויכול לכלול: טיפול שמרני: כריות ישיבה מיוחדות, הימנעות מישיבה ממושכת ומפעילות שמחמירה את הכאב, פיזיותרפיה (לחיזוק או הרפיית שרירי רצפת האגן). טיפול תרופתי: תרופות נוגדות כאב (כמו משככי כאבים רגילים) או תרופות שמשנות הולכה עצבית של כאב. חסימות (בלוקים) של עצב פודנדלי: הזרקות חוזרות של חומר הרדמה, לעיתים עם סטרואידים. נוירומודולציה (Neuromodulation): גירוי חשמלי של עצבי האגן (למשל, גירוי עצב הסקרום) כדי להקל על הכאב.


מה חשוב לזכור?

חשוב לאבחן את הבעיה מוקדם ככל האפשר כדי למנוע נזק מתמשך לעצב. ייתכן שיהיה צורך לנסות מספר טיפולים עד שתמצאי את הטיפול המתאים ביותר עבורך. חשוב להיות סבלנית ולהתמיד בטיפול, גם אם התוצאות לא מופיעות מיד. תמיכה רגשית וטיפול פסיכולוגי רפואי יכולה להקל משמעותית לעזור להתמודד עם הכאב הכרוני. חשוב להתייעץ עם רופאה מומחית בכאב כרוני באגן כדי לקבל אבחון מדויק ותוכנית טיפול מתאימה. 


מתוך - Conic, R.R.Z., Kaur, P. & Kohan, L.R. Pudendal Neuralgia: A Review of the Current Literature. Curr Pain Headache Rep 29, 38 (2025). https://doi.org/10.1007/s11916-024-01354-z

Comments


צרי קשר

office@liba-clinic.co.il 
טלפון 050-6616369
וואטסאפ 050-6616369
רמז 1, קריית טבעון, ישראל

העמקה נוספת

מִרְפְּאַת לִבָּה

© 2025 by Liba Clinic

bottom of page